Els llibres de la senyora Jella
La guerra havia canviat per sempre les vides d’Anneliese i el seu germanet Peter. Un dia, vagarejant pels carrers en runes, es van topar amb una exposició. Una sala enorme plena de llibres! En aquell lloc, l’Anneliese i en Peter van conèixer una dona que va influir en les seves vides més del que mai haguessin imaginat…
Aquest conte ple d’esperança es basa en la història real de Jella Lepman, qui va viatjar per tota Alemanya l’any 1946 amb una exposició internacional de llibres infantils. La Jella creia que aquests llibres podien ajudar els nens i les nenes a sentir-se connectats entre ells, i que representaven la millor manera d’evitar una nova guerra. Els llibres de la senyora Jella és un meravellós tribut a l’esperança, l’empatia i el poder dels contes.
Jella Lepman va néixer a Alemanya el 1891 en una família d’origen jueu. Al llarg de la seva vida va treballar com a periodista, editora i escriptora de llibres per a nens, i també es va implicar en política amb el Partit Demòcrata Alemany. Però al 1936, ella i els seus dos fills van decidir fugir del país a causa de l’auge del nazisme.
A la fi de la Segona Guerra Mundial l’exèrcit americà va convidar Jella Lepman a tornar al seu país en qualitat d’assessora per a temes relacionats amb l’educació i la cultura de nens i nenes. Convençuda que els llibres infantils de tot el món podrien “construir ponts d’enteniment” entre les persones, Jella va decidir crear una exposició internacional de llibres. Va aconseguir que 20 països li enviessin col·leccions de llibres per a muntar l’exposició (fins i tot països que havien estat envaïts per Alemanya durant la guerra).
Aquest increïble projecte va culminar el 1949 amb la creació de la primera Biblioteca Internacional de la Joventut de Munic (amb més de 600.000 títols de tot el món) i en la fundació de l’actual Organització Internacional del Llibre Juvenil (IBBY) juntament amb Astrid Lindgren, també sòcia fundadora.