QUÈ HI HA A DINS?

QUÈ HI HA A DINS?
Giles Laroche


De la tomba del faraó Tutankamon a Egipte a un temple maia a Mèxic, de l'Alcàsser de Segòvia a les Torres Petronas a Malàisia, aquest llibre explora l'exterior i l'interior de catorze construccions fascinants de tot el món, i aporta informació detallada de cadascuna.
L'original tècnica de collage utilitzada en les il·lustracions produeix un efecte tridimensional de gran impacte visual. A partir de 7 anys.

* Un àlbum per a descobrir edificis de tot el món amb nocions bàsiques d'arquitectura.
* Un viatge a través del temps per diferents cultures del món.

 

ISBN: 978-84-261-3770-8     Col·lecció Àlbums il·lustrats    1ª edició
Format:
24,5 x 30 cm    32 pàgines     Enquadernat en cartoné

13,46
14,00

La tomba del rei Tutankamon es troba amagada sota terra, però aquest edifici pintat amb colors vius va ser erigit al cim del turó d’una ciutat per tal que pogués ser vist per tothom, destacant contra el cel que l’emmarca. Unes monumentals fileres de columnes dòriques sostenen uns frontons triangulars a cada façana i encerclen un santuari dedicat a una deessa amb el mateix nom de la ciutat grega. Què hi ha a dins?

Una colossal estàtua d’ivori i or de la deessa Atena s’enlaira dins del temple construït per venerar-la. Segons la mitologia grega, Atena va crear la primera olivera per proveir aquesta important ciutat grega de menjar i de llum a partir de l’oli d’oliva. Com a mostra d’agraïment, van donar a la seva ciutat el nom de la deessa, Atenes, i la van declarar la seva protectora.

NOM: El Partenó, o temple d’Atena Polias.
UBICACIÓ: Acròpoli, Atenes, Grècia.
DATA DE CONSTRUCCIÓ: 447-438 a. de C. Molt malmès per culpa d’una explosió el 1687.
ALÇÀRIA: 18 metres d’alçària, i 150 metres per damunt del mar Egeu. Les quaranta-sis columnes de marbre fan 10,5 metres d’alçària.
L’estàtua d’Atena fa 12 metres.
MATERIALS: Marbre pentèlic, fusta i terracota per al sostre.
ARQUITECTES: Ictinos i Cal·lícrates, sota el govern de Pèricles.
ESCULTOR: Fídies.
ACTUALMENT: Les obres de restauració del temple continuen. Les noves peces de marbre tenen un color una mica diferent, per la qual cosa hom pot distingir fàcilment les peces antigues de les modernes. L’estàtua d’Atena va desaparèixer a l’època romana, però hom pot veure una versió més petita al Museu Arqueològic d’Atenes.
CURIOSITAT: El Partenó estava originàriament pintat amb tons blaus, ocres i daurats.
 


A la Xina trobem un altre tipus de temple, una construcció en forma de torre octogonal anomenada pagoda.
Unes campanetes pengen dels enormes ràfecs voladissos en cadascun del cinc nivells principals, i uns lleons de pedra vigilen l’entrada. Aquesta pagoda i les estàtues que hi ha dins foren construïdes per honrar un mestre molt apreciat que va ser el fundador d’una de les religions més importants del món.
Què hi ha a dins?


A la planta principal d’aquest lloc d’oració hi ha una gran estàtua del cèlebre mestre i filòsof Siddharta Gautama Buddha (563-483 a. de C.). Cadascun dels quatre nivells superiors té tres budes més asseguts, envoltats per unes parets cobertes amb pintures murals, relíquies i escriptures. Les pagodes solien erigir-se com a símbols de protecció contra els desastres naturals. Aquesta pagoda,
una de les estructures de fusta més altes i antigues del món, ha resistit nombrosos terratrèmols en els seus gairebé mil anys d’història.
NOM: Pagoda de Sakyamuni, o «la pagoda de fusta».
UBICACIÓ: Temple Fogong (Palau de Buda), Yingxian, a la província de Shanxi, al nord de la Xina.
DATA DE CONSTRUCCIÓ: 1056.
MATERIALS: Construïda totalment amb fusta sobre una base de maons i pintada de color ocre i blau, amb pilars vermells.
ALÇÀRIA: 67 metres, dividida en cinc plantes de cara a l’exterior i amb nou nivells a l’interior; l’estàtua fa uns 11 metres d’alçària.
ACTUALMENT: Després de més de 950 anys exposada a la pluja, el sol, els llamps i els terratrèmols, el futur de la pagoda és incert. S’estan duent a terme molts esforços per restaurar-la i prevenir que es deteriori més. És Patrimoni Mundial de la UNESCO.
CURIOSITAT: No es va fer servir ni un sol clau en la construcció de la pagoda.

Torres Petronas, Kuala Lumpur, Malasia

Palacio de la Ópera de Sídney, Australia


Un tron vermell en forma de jaguar descansa en una cambra dins d’aquest temple maia. Les taques i els ulls del jaguar estan fets amb una pedra semipreciosa que es diu jade. Els arqueòlegs creuen que aquest temple impressionant fou erigit com a mostra d’agraïment als déus per protegir el poble maia de les tempestes, els terratrèmols, cometes i altres desastres naturals. Aquest tron era per a Kukulcán, el déu del vent, un dels creadors de la terra.

  NOM: Temple de Kukulcán, o el Castillo.
  UBICACIÓ: Chichén Itzá, al nord de la península de Yucatán, Mèxic
  DATA DE CONSTRUCCIÓ: 850 a. de C.
  ALÇÀRIA: Uns 30 metres. El Tron del Jaguar fa més de mig metre d’alçària.
  MATERIALS: De pedra calcària compacta, extreta de canteres.
  ACTUALMENT: Hom pot visitar el temple i el Tron del Jaguar de pedra, i un munt més d’edificacions a Chichén Itzá.
  CURIOSITAT: Cada una de les quatre escalinates està formada per 91 graons, més un al cim que, en total, sumen 365 graons, un per cada dia de l’any.


Aquesta porta d’accés a la ciutat és un arc en forma de ferradura. Per aquesta porta, les persones i els animals accedeixen a una gran explanada voltada d’unes impressionants muralles fortificades que s’han erigit per tal de protegir i defensar els habitants i els seus magnífics edificis i tresors de qualsevol invasió enemiga.
Què hi ha a dins?
Una ciutat sencera! Quan travessem l’arc de la Porta del Sol trobem la ciutat emmurallada de Toledo que fou fundada pels romans, més tard capital del regne visigot; conquerida pels musulmans, i després reconquerida pels cristians. Els àrabs van desenvolupar moltes formes arquitectòniques pròpies, com l’arc de ferradura.

 
Museu Guggenheim

Giles Laroche va néixer en la ciutat nord-americana de Berlin, Nova Hampshire. Va assistir al Montserrat College of Art, a Beverly, Massachusetts, on més tard va treballar durant dotze anys en el programa d'art per a nens. Ara condueix tallers com artista en escoles a tot el Nord-est nord-americà. Ha publicat onze llibres com il·lustrador, i les seves il·lustracions han estat exposades en l'Institut d'Art de Chicago, Nova York, la Societat d'Il·lustradors i el Museu DeCordova (Massachusetts). Giles Laroche recorda que des de que era petit li agradava especialment dibuixar les muntanyes, les cases de pagès, i els molins que envolten Berlin, la ciutat on va créixer. Giles aviat es va enamorar dels llibres. "Quan era nen m'agradava la lectura i estudiar els mapes i mirar llibres sobre terres llunyanes. Aquests són els llibres que m’agrada crear per als nens."
Giles viu i treballa a Salem, Massachusetts.


EDITORIAL JOVENTUT