Un tresor redescobert

Álbumes Ilustrados

Sabíeu que Salvador Dalí i Federico García Lorca van ser grans amics? Doncs sí! I el protagonista d’aquest relat se’n recorda molt bé!

Don Osito Marquina és una joguina preciosa carregada d’història, poesia, tendresa i màgia. Va ser fabricat per l’empresa alemanya Steiff a inicis del segle XX i va tenir tant d’èxit que es va distribuir per tota Europa i Amèrica. L’any 1910, en un viatge a París, el notari figuerenc Salvador Dalí i la seva esposa, Felipa Domènech, el van comprar per a la seva filla, l’Anna Maria, que llavors tenia dos anys. Des de llavors l’osset es convertí en el company de jocs inseparable de l’Anna Maria i el seu germà gran Salvador Dalí.

Anna Maria i Salvador Dalí amb l’osset, 1926. Fotografia de Joan Xirau, presa a l’estudi del pintor de Figueres [Arxiu Museu del Joguet de Catalunya-Figueres].

Un dia en Salvador va convidar al seu nou amic, Federico García Lorca (a qui va conèixer a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i amb qui va conviure a la Residencia de Estudiantes de Madrid amb altres artistes de renom com Luis Buñuel) a passar uns dies per l’Empordà. Fou llavors quan l’Anna Maria i en Lorca es van fer amics i es van començar a escriure cartes on el poeta mai oblidava preguntar per l’osset de la família, a qui ell va batejar Don Osito Marquina perquè li recordava el dramaturg Eduardo Marquina que també estiuejava a Cadaqués com la família Dalí.

Federico García Lorca i Salvador Dalí a Cadaqués.

García Lorca, Salvador i Anna Maria Dalí van creuar-se moltíssimes cartes fins que amb els anys, i amb algun desacord a causa de les seves diferents sensibilitats artístiques, la relació es va refredar i els amics es van distanciar. En aquella època també va esclatar la Guerra Civil a Espanya; van matar a en Federico i l’Anna Maria va ser empresonada. En Salvador es va barallar amb la família i se’n va anar a Amèrica. Don Osito semblava destinat a l’oblit, fins que, a finals dels anys vuitanta, l’Anna Maria el va trobar en un vell bagul a Cadaqués i en va fer donació al Museu del Joguet de Catalunya a Figueres, on avui és una de les peces més estimades i fotografiades pels visitants.

Cartes de Federico García Lorca per a l’Anna Maria Dalí

Gràcies a la donació de l’Anna Maria Dalí, el museu va recopilar tots els detalls d’aquesta història. En Joan Manel Soldevilla, escriptor i figuerenc d’adopció, en visitar el Museu del Joguet va quedar tan fascinat per l’osset que ens va proposar fer-ne un àlbum. A nosaltres també ens va captivar la proposta i vam pensar que qui il·lustrés aquest àlbum havia de tenir una sensibilitat a l’altura d’aquesta història i dels seus protagonistes. Per sort, la Zuzanna Celej també es va engrescar a col·laborar en aquest projecte i gràcies al seu talent i a la iniciativa d’en Joan Manel us podem oferir avui aquest increïble àlbum: Don Osito. L’osset dels Dalí i García Lorca.

El llibre està narrat de manera epistolar per Don Osito Marquina, exemplificant la correspondència real que hi va haver entre García Lorca i els Dalí. Al final del llibre hi podem trobar un breu resum de les vides i la relació entre els protagonistes d’aquesta història. Però si en voleu saber més, us recomanem que visiteu el Museu del Joguet de Figueres, on de ben segur descobrireu molts més detalls d’aquest relat fascinant de dos dels personatges més icònics del nostre panorama artístic.

Llibres

Entrades relacionades